Avagy egy hobbista tévelygései

Kiwi Madár

Kiwi Madár

Manfrotto 190XPRO4 + Manfrotto 496RC2

2015. szeptember 06. - Kiwi Madar

dsc_1608-1.jpg

Korábban már jeleztem, hogy új eszközzel bővült a park. Az akkor posztolt képről (lásd fentebb) gyakorlottabb szemek már rájöhettek, hogy ez nem más, mint egy Manfrotto állvány.

Nagyon régóta (durván 3 éve) vágytam egy Manfrotto állványra. Az olasz cég igen jó renoméval rendelkezik fotós körökben, amit nemcsak kiváló minőségének, hanem nagyszerű szolgáltatásainak is köszönhet. Rögtön előre bocsátva: igen, egy Manfrotto állvány és egy hozzá passzoló állványfej drága. Azonban amit a pénzünkkért kapunk, az kárpótol.

Az én választásom a címben említett 190XPRO4 állványra és a 496RC2 gömbfejre esett. A tesztben túlnyomórészt egy egységként fogom kezelni a rendszert.

Az első benyomások

Amikor kézbe vettem csak az állványt, az első, ami rögtön eszembe jutott: "van súlya." Tömege egyébként 2,1 kg. Penge Borisz óta udjuk: "A súly a megbízhatóság jele". Masszív jól összerakott darab, még terhelés alatt sem nyeklik-nyaklik semerre.

A gömbfej sem az a pehelysúlyú darab. 0,42 kg-os tömegével az állványra szerelve durván 2,5 kilogrammal terheli meg a hátunkat, amikot magunkkal visszük.

Az összeszerelés után a másik, ami feltűnt, hogy az eddigi Cullmann álványomhoz képest összecsukva némileg hosszabb. Állványfejjel együtt 59 cm. Az állvány nevében egyébként a 4-es szám a lábszekciókra utal.

Az állvány teherbírása 7 kg, a fejé 6 kg. Ideális párnak mondható a kettő együtt. Így egy amatőr / félprofi vázat egy komolyabb objektívvel is elbírnak.

A száraz adatok, avagy a "második benyomás"

Az "első randi" után következett a jobb megismerés. A 4 szekciós lábnak köszönhetően nagyon jól lehet variálni az állványt, ráadásul a plusz kis képesség miatt (erről majd később) tájképtől a makróig lényegében mindenre használható. Alap állásban kinyitott lábakkal az egész cucc 54,5 cm magas.

dsc_4120.jpg

A szekciókat masszív a Manfrottónál már jól ismert csatok rögzítik. A 190-es állványsorozat GO típusjelű állványain ezt csavaros rögzítők oldják meg. A magam részéről azért nem ezt választottam, mert télen kesztyüben a csatos megoldást jobban tudom kezelni.

dsc_4137.jpg

A csatok szorító erejét egy kis műanyag szerszám segítségével lehet állítani, a gyorskioldók csavarjainak lazításával, vagy szorításával. A magam részéről tökéletesen elégedett vagyok a "gyári értékekkel" nem állítotam rajta semmit.

Az első legvastagabb lábszekció nyitásával 81 cm-re, a kettes lábszekcióval 112 cm-re, teljesen kinyitva 147 cm-re lehet emelni az állványt. Ha a középkonzolt teljesen kihúzzuk, akkor ez tovább növelhető 178 cm-re. 

dsc_4123.jpg

dsc_4125.jpg

 

dsc_4127.jpg

dsc_4130.jpg

A középklonzolt nem szoktam teljesen kitolni, mert akkor már bizony tud imbolyogni a statív.

A további adalékok

Említettem, hogy az állvány elég jól variálható. Egyrészt azért, mert a lábak 3 különböző szögben nyithatóak, másrészt azért, mert a középkonzolt ki lehet buktatni oldalra, ezáltal lényegében akár talajszintig le lehet engedni az állványon lévő gépet. Makrózáshoz, vagy egyedi perspektívákhoz is ideális. 

dsc_4132.jpg

 

dsc_4133.jpg

 

dsc_4134.jpg

Ez a variálhatóság sokszor jött már jól a használat során. Az állvány oldalán van még egy kis "kampó" is, amire plusz súlyt aggathatunk, ha szükséges. Eddig erre nekem egyszer volt szükségem, amikor egy magányos dombtetőn fotóztunk szeles időben. Minden más esetben állt a rendszer, mint a cövek.

dsc_4143.jpg

A fej esetében a boltban kellett egy kicsit játszadoznom. Először használtam ugyanis gömbfejet. Eddig mindig 3D fejekkel operáltam. A boltban lehetőségem volt kipróbálni mindkettőt és a gömbfejet egyből megszerettem. Számomra sokkal kellemesebb ez a fajta, mert nagyon gyorsan bármilyen szögbe beállítható. A gyorstalp rögzítője egy elmés kis retesszel biztosított. Csak akkor tudjuk oldani a rögzítést, ha előtte a biztosítópöcköt nyitjuk. Ha egyszer beleállítottuk a gépet, a fej többet nem enged, csak ha mi akarjuk. A fejen két állítócsavar van. Az egyikkel a pozíciót rögzíthetjük, míg a ásikkal a fej szorításán állíthatunk. Nagyon kezes és - számomra legalábbis - igazán intuitívan használható eszköz. Ez egyéni stílus kérdése, ajánlott vásárlás előtt kipróbálni mindkét fajtát és jól átgondolni, fotózási stílusunkhoz a 3D, vagy a gömbfej a jobb.

A rideg tények

Nem mehetünk el szó nélkül az árak mellett. Az állványt önmagában kerekítve 67.000.- magyar valutáért kaphatjuk meg, míg a gömbfejért 23.000.- Forinttól kell búcsút mondanunk. Igen, erős fejszámolás után ez bizony 90.000.- Forint. Ez a mai magyar valóságban nem kis pénz. Azonban ezért a pénzzért egy életre kapunk állványt. Ezt túlzás nélkül állíthatom. Megéri spórolni rá és ha lehetőségünk nyílik rá, akkor mindeképpen megéri megvenni.

Személyes vélemény

Nagyon vágytam ere az állványra, és talán a leírásból is lejön, hogy rendkívül elfogult vagyok. Imádom. Nagyon széleskörűen használható és igazán stabil állvány. Belátom, nem egy olcsó darab, de azt is el kell fogadni, hogy az olcsó 10.000.- Forint körüli állványok stabilitásban igencsak rosszul teljesítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kivvimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr297764254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása